Hoe werkt die “schenk- en weer terugleen” constructie?

U schenkt geld aan uw zoon of dochter en leent dit gelijktijdig weer terug. Hiermee heeft uw zoon of dochter een vordering op u (belast in box 3) en u een schuld aan uw zoon of dochter (aftrekbaar in box 3).

Voorbeeld eigenwoning- en familielening

Een voorbeeld: Henk heeft € 200.000 op zijn spaarrekening staan, hij ontvangt hierop 2,5% rente. Henk heeft een hypotheek op zijn huis van € 400.000, dit tegen een hypotheekrente van 6%. Henk heeft 2 dochters, Tamara en Truus (beide 29 jaar). Henk mag boetevrij € 100.000 aflossen op zijn hypotheek. Henk maakt € 24.000 over aan Tamara en Truus. De kinderen boeken dit geld over aan de hypotheekverstrekker van Henk, dit ter aflossing van zijn hypotheek. Tamara en Truus sluiten een leningsovereenkomst (looptijd 10 jaar met rente 6%) met Henk (hun vader). Henk heeft nu een hypotheek bij de bank en een lening aan de kinderen. Herfinanciering van een eigenwoningschuld is toegestaan en de rente blijft ook gewoon aftrekbaar (zie besluit ministerie van Financiën 10 juni 2010, nr. DGB2010/921).

Het voordeel van bovenstaande structuur is dat het verschil tussen de 2,5% spaarrente en de 6% hypotheekrente binnen de familie blijft. De rente is voor Henk gewoon aftrekbaar en bij de kinderen vrijwel belastingvrij (box 3). Daarnaast is er belastingvrij vermogen overgedragen aan de kinderen en is het box 3 vermogen van Henk lager. De jaarlijkse besparing in dit voorbeeld is ongeveer € 2.000.

Posted in: algemeen